Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w młodej kapuście i kaszy gryczanej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
kasza gryczana 2 łyżki
rosół moze być z kostki 400 ml
duża marchewka 1 szt
duza pietruszka 1 szt
majeranek 1 łyżka
bazylia 1 łyżeczka
sól do żeberek
pieprz do żeberek
smalec 2 łyżki
cebula 1 szt
kapusta 70 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w młodej kapuście i kaszy gryczanej

Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na porcje.
Natrzeć solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć
żeberka z obu stron na złoty kolor. Na pozostałym po smażeniu
tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustę
poszatkować,oczyszczoną marchewkę,pietruszkę zetrzeć na tarce o
dużych oczkach wszystko wrzucić do garnka, dodać żeberka, cebulę i
kaszę gryczaną Ułożyć tak aby żeberka były przykryte kapustą.
Podlać rosołem. Dusić na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. Gotowe
danie doprawić do smaku solą pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 29.08.2012 10:26
zawsze robię żeberka w kiszonej kapuście, musze wypróbowac w słodkiej
artur7 17.08.2011 09:04
smaczne
artur7 17.08.2011 09:04
smaczne
Katarzyna/kate1980 29.07.2011 21:32
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak