Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nasze pierniki 2009

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 800 g
cukrier pudru 300 g
200 g masła roślinnego lub margaryny
jajko 4
miód sztuczny 1/3 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nasze pierniki 2009

Pierniczki sa pyszne, miekkie, nie twardnieja, nie trzeba ich robic 2 tygodnie wcześniej wiec sa wiec idealne ;) ja zagniotłam ciasto, pierniki upiekł mąż z corka, a dekoracja zajeła sie calkowicie najmłodsza:)

Margarynę wraz z cukrem pudrem i miodem utrzeć na gładką masę. Gdy masa jest jednolita dodać jajka. W osobnej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Sypkie produkty stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać mikserem na wolnych obrotach. Wymieszane ciasto jest luźne. Zawijać ciasto w folię spożywczą i wkładać na noc do lodówki. W lodówce ciasto bardzo zgęstnieje i będzie je można wałkować. Przy wałkowaniu podsypywać mąką, ciasto jest elastyczne i daje się bardzo cienko wałkować .
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki piec 6–8 minut w temp. około 200 stopni.
Wystudzone pierniczki udekorowane sa lukrem z białka i cukru pudru. Wystarczy jedno białko na szklanke cukru pudru. Do koloryzacji uzyte zostały barwniki Wiltona.

Przepis na pierniki wykorzystany z: http://namiotle.widmo.biz/1555

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 25.05.2011 05:58
Pyszne te pierniczki:)
Sarenka 26.12.2010 17:25
Piekne zdjecie :)
SmacznaPyza 09.09.2010 11:14
śliczności - w tym roku też się przymierzę
Ewa111 19.06.2010 21:49
poczekam do świąt i wyprubuję
Iwusia 19.06.2010 15:46
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak