Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki wieprzowe średnie 4 szt
por 1 szt
żubrówka 4 łyżki
bulion warzywny 1 kostka
oliwa 1 łyżka
sok z cytryny 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
sól do smaku
wino białe wytrawne 1 kieliszek
natka pietruszki 1 łyżka
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z jabłkami

Golonki oczyszczamy, zawiązujemy nicią kuchenną i zalewamy wrzątkiem, do takiej wysokości by golonki w całości były pod wodą.Dodajemy kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz.Gotujemy na małym ogniu ok. godzinki. Przygotowujemy sos: oczyszczoną białą część pora drobno siekamy. Jabłka obieramy, odrzucamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.Rozgrzewamy oliwę, podsmażamy por a następnie dodajemy jabłka, podlewamy białym winem, doprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. Ugotowane golonki studzimy, zdejmujemy skórę, układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy żubrówką. Przykrywamy sosem jabłkowym, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 180 stopni C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak