Naleśniki z nadzieniem z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Naleśniki z nadzieniem z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • mąka

    2 szklanki
  • mleko

    szklanka
  • sól

  • oliwa

    2 łyżki
  • natka lub inne jakies ziołka (zeby były z drobinkami zieleni )

  • 1-2 piersi pokroic w dorbną kostke (w zaleznosci na ile osób)

  • opcjonalnie (niekonecznei mozna dodac 2-3 plasterki wedzonej szynki drobno

  • kubek śmietany ten większy 18 lub 12% najlepsza taka do sosów luz zup

  • 1-2 ząbki czonsku przeciśnięte

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ze składników na nalesniki wyrabiam ciasto, jak jest za geste to dodaje wiecej mleka niz jest w przepisie. ma byc konsystencji smietany. odstawiam do lodówki.

Mieso smaże na oliwie, daje szynke, dorzucam czosnke, szybko przesmażam, zalewam smietana, doprawiam. ma powstac kremowy śmietanowo-czosnkowy sos o posmaku jak sos tzatziki. wsypuje do niego troche sera zółtego. moze byc gouda moze byc ostrzejszy. Kto lubi moze dodac do sosu odrobine majonezu ale to dla tych co nie licza kalorii:)
W miedzy czasie smaże nalesniki. W naczyniu zarodopornym (u nas dla kazdego osobno) układam nalesniki: na kazdy naleśnik daje nadzienie, nei pełno tyle zeby mozna było go zwinac a nadzienie nie wypłyneło, nalesnik składam 2 razy na pół i układam jeden na drugim w naczyniu. Dodatkowo pozostałym sosem gdyz juz wszystkei zostana wykorzystane kazda porcje polewam jeszcze sosem i posypuje startym serem i czymś
zielonym. Naczynia ląduja w piekarniku gdzie ser sie stopi i ładnie zapiecze. Obiadek gotowy.
Niestety nie moge dac zdjecia gotowej potrawy bo nalesniki zostały umieszczone na noc w lodówce a zapieczone beda jutro bezposrednio przed obiadem.
Oczywiscie z nadzieniem mozna kombinowac: zrobic to samo tylko z curry albo z kurczakiem w sosie carbonara albo ze szpinakiem i serem ricotta itp. lub z pieczarkami w sosie śmietanowym. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat