Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka grzybki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
proszek do piueczenia 2 łyzeczki
lukier
cukier puder 1/2 szklanki
mak 5 łyżek
czekoladowa polewa
czekolada mleczna 2 tabliczki
żółtko jajek 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka grzybki

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, zagnieść z cukrem i margaryną. Z ciasta uformować kuleczki - kapelusiki przyszłych grzybków oraz wałeczki - nóżki grzybów. W każdym kapelusiku zrobić maty dołek na nóżkę. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, piec 15 min w temp. 150 st. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Jeden koniec każdej nóżki i dołek w kapelusikach posmarować żółtkiem, skleić razem i odłożyć do wyschnięcia. Na lukier cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody, zagotować. Nóżki grzybów maczać w lukrze i obtoczyć w maku. Na polewę czekoladę rozpuścić w rondelku lub w gorącej kąpieli wodnej. Każdy kapelusik maczać w płynnej czekoladzie, odłożyć, aż czekolada stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 07.05.2012 18:32
super
adam1f 23.08.2011 00:13
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak