Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z miodu rumieniowego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1/4 litra
mąka 50 dag
Goździki całe Prymat 4 sztuki
białko 5 sztuk
cynamon 0,5 łyżeczki
cukier 20 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
woda 3 łyżki przegotowanej zimnej
bakalie 20 dag
tłuszcz 4 dag
żółtko jajek 5 sztuk
tłuszcz do formy 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z miodu rumieniowego

Miód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, aby nie wykipiał, dodać 3 łyżki wody gotowanej, przestudzić. Opłukać rodzynki, pokrajać orzechy i skórkę pomarańczową. Przygotować podłużne, wąskie blachy. Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć. Ubić pianę. Pianę wyłożyć na żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut. Rozpuścić sodę w wodzie zimnej, przegotowanej, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką, ciasto wyłożyć do formy, piec do 1 godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku 160 stopni.Ciasto nakłuć głęboko zaostrzonym drewienkiem, a gdy wychodzi suche, wyjąć i trochę przestudzić w formie. Piernik odkrajać nożem od formy, wyłożyć ostrożnie i ostudzić opierając o brzeg stolnicy.SMACZNEGO!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak