Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana kapusta pekińska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
imbir 4 plasterki
papryczki ostre 4 suszone
olej 5 łyżek
ocet 10 % 3 łyżki
cukier 4 łyżki
wino białe 2 łyżki
kapusta biała 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana kapusta pekińska

Z kapusty pekińskiej ściąć około 5 cm liści z czubka. Kapustę rozdzielić na liście, pokrajać w długie paski o 3 cm szerokości. Serce pekińskiej kapusty przeciąć wzdłuż na pół, każdą połówkę pokrajać na 10 części. Paski kapusty ułożyć jedną warstwą na blaszce, posypać solą, starannie wymieszać podrzucając, pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 godz. Odcisnąć sok, odstawić. Czosnek i świeży imbir pokrajać w cienkie paski. Paprykę przeciąć na pół. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać, dodać czosnek, imbir i papryki, mieszając smażyć minutę. Wlać ocet, dodać cukier, zagotować, dodać alkohol, wyłączyć. Wsypać kapustę, starannie wymieszać przez podrzucanie. Przełożyć do słoika, zakręcić wieczko, wstawić do lodówki na 24 godz. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 08.01.2012 08:19
nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak