Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z owocami i kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
cukier puder 1 szkl
cukier 5 łyżek
margaryna 25 dag
cukier wanilinowy 3 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
otarta skórka z cytryny 2 łyżeczki
rodzynki 10 dag
porzeczki czarne 70 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z owocami i kruszonką

Na stolnicę przesiać 3 szkl mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 15 dag margaryny, cukier puder i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać 4 żółtka, otartą skórkę z cytryny i szybko zarobić ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Z pozostałej mąki, żółtka, cukru i cukru waniliowego zrobić kruszonkę. Ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej brytfannie, posypać bułką tartą, wyłożyć oczyszczone porzeczki i rodzynki. Wierzch ciasta posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.10.2013 19:52
apetyczne ciasto
Seba 10.11.2012 11:06
smaczne
Dorota59 24.07.2011 20:27
super, letnie ciacho
agnieszka189 21.07.2011 12:17
ale apetyczne
szyba 21.07.2011 09:28
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak