Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak ok.2 kg
kajzerka 1 szt
kremówka 50 ml
masło 15 dag
pieczarki 15 dag
cebula 1 szt
kasza manna 1 łyżka
tymianek 0,5 łyżeczki
bazylia 0,5 łyżeczki
jajko 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z kurczaka

Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy skrzydła i udka, wytrybujemy. Bułkę namaczamy w kremówce. Mięso oddzielamy od kości, mielimy z lekko odciśniętą bułką.Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając by się nie zrumieniły, przestygnięte dodajemy do masy mięsnej.Cebulę obieramy, drobno siekamy i razem z kaszą manną dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy do smaku ziołami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy piane i dodajemy do masy.Ponownie wyrabiamy. Wytrybowanego kurczaka napełniamy farszem i zawiązujemy nitką. Pod nitkę wkładamy listki laurowe. Na dno brytfanki wlewamy trochę pozostałego masła i 0,5 szklanki wody, układamy kurczaka, polewamy resztą masła i przykrywamy. Pieczemy ok. 55 min w temp. 180 stopni C, od czasu do czasu skrapiając wodą. Podajemy jako przystawkę lub obkład do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 07.01.2014 08:06
pyszne jedzonko
Edyta31 19.11.2011 23:09
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak