Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na pizzę z bazylią i oregano

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 450 gramów
sól 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
suszone oregano 0.5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 0.5 łyżeczki

Zaczyn

drożdże świeże 45 gramów
cukier 0.5 łyżeczki
woda ciepła 0.33 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na pizzę z bazylią i oregano

Zaczyn:

Drożdże rozdrobnić, posypać cukrem, zalać ok. 1/3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej – powinna być bardziej letnia), odstawić do spienienia na ok. 15-20 minut.

Ciasto:

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać sól, bazylię i oregano oraz oliwę. Wymieszać, dolać spienione drożdże, połączyć, po czym dolewać po odrobinie ciepłej wody i wyrabiać ciasto – powinno mieć konsystencję podobną do ciasta do pierogów (elastyczne). Ugniatać około 10 minut, konsystencję można kontrolować ilością dodanej mąki i wody właśnie. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 03.01.2013 08:16
super
Lukrecja29 02.01.2013 15:35
dodaje do ksiegi
Konczi 11.07.2012 22:14
Koniecznie muszę wypróbować !!!
Wojt@s
Wojt@s 06.03.2012 10:26
extra
rjustysia 20.02.2012 14:10
Świetny pomysł z tymi ziołami w cieście :)
BernadettaP 19.01.2012 10:09
pyszne :)
smakowita 30.11.2011 21:56
najlepsze
maciek7 03.10.2011 20:58
super
RenataZ-et 01.09.2011 07:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak