Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 50 dag
drożdże 4 dag
mleko 1/2 szkl
jajko 2 szt
cukier 3 łyżki
margaryna 15 dag
cukier wanilinowy 1 op
białko 1 szt
Farsz:
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z makiem

Drożdże rozkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy połowę cukru, odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn. Dodajemy jajka, margarynę, resztę cukru oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk. Następnie miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy połową masy makowej, zwijamy w rulon. Kroimy w plastry, smarujemy białkiem. Układamy na blasze i odstawiamy na kolejne pół godziny, aby bułeczki wyrosły. Gdy już ładnie wyrosną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak