Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z pieca na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina bez kości 800 gram
cebula biała 8 sztuk
czosnek 8 ząbków
papryczka chili 2 sztuki
mąka 3 łyżeczki
smalec 2 łyżki
natka pietruszki do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
rozmaryn do smaku
papryka czerwona 3 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z pieca na ostro

Mięso dokładnie umyć, następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Gotowe kostki natrzeć solą, pieprzem oraz mąką. Tak doprawione mięso podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Cebulę obrać i pokroić na kawałki (2 części). Podsmażyć ją na tłuszczu, a jak zciemnieje dodać kilka łyżek wody i chwilę dusić pod przykryciem. Wszystkie papryki dokładnie umyć i odsączyć w wody. Ułożyć na blaszce do pieczenia (powinna być lekko natłuszczona) i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Obserwować, kiedy papryka lekko wyblaknie, a skorka się pomarszczy, należy warzywa wyjąć z piekarnia i obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki i usunąć gniazda nasienne. Papryczki chilli powinny być pokrojone jak najdrobniej w kosteczki. Przygotować naczynie żaroodporne, natłuścić je. Na dnie ułożyć mięso i posypać je mieszanką rozmarynu, soli i ostrej papryki. Następnie ułożyć na nim całą paprykę i również posypać tą mieszaniną. Kolejną warstwę będzie tworzył czosnek wraz z cebulką. Tą warstwę również posypać. Tak przygotowane naczynie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 70-80 minut. Po wyciągnięciu i przed podaniem posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 08.08.2011 21:07
pyszności
Kate131 29.07.2011 07:54
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak