Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
jabłka 1,5 kg
drożdże 25 gram
olej 200 ml
skórka z cytryny 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 30 gram
sól 1 szczypta
orzechy włoskie 100 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z jabłkami

W małej ilości letniej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy 10 g cukru oraz około 30g mąki. Pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, tworzymy w niej palcem \"studzienkę\" i wlewamy tam drożdże. Dodajemy sól oraz połowę oleju i wyrabiamy miękkie ciasto. Podczas wyrabiania ciasta można mieć ręce posmarowane olejem. Ciasto dzielimy na trzy części i je rozwałkowujemy, placki powinny być stosunkowo grube. Przygotowujemy nadzienie: obieramy i wydrążamy jabłka, ścieramy je na grubej tarce i mieszamy z cukrem, ze zmielonymi orzechami, bułką tartą oraz startą skórką z cytryny. Na dno formy do pieczenia, posmarowanej olejem i posypanej mąką, wykładamy pierwszy placek ciasta. Na nim rozsmarowujemy połowę nadzienia. Kładziemy kolejny blat, smarujemy go pozostałym nadzieniem i przykrywamy trzecim blatem. Pite pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 21.07.2011 07:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak