Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Befsztyk z jabłkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 600 gram
jabłko 1,5 sztuki
cebula biała 700 gram
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżeczki
kminek do smaku
sok jabłkowy 1/2 litra
ocet jabłkowy do smaku
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
zagęstnik do sosu 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Befsztyk z jabłkiem

Mięso dokładnie wypłukać. Pokroić na plastry. Plastry lekko zbić tłuczkiem i osuszyć z nadmiaru wody. Gotowe plastry natrzeć solą i pieprzem i lekko podsmażyć na wolnym ogniu - około 10 minut. Jabłko umyć, obrać, pozbyć się gniazda nasiennego i pokroić w drobne (chude) plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Lekko podsmażyć na tłuszczyku, do momentu aż się zarumieni. Następnie posypać brązowym cukrem i mieszając smażyć 2 minutki. Zalać przygotowanym sokiem jabłkowym. Dodać kminek, słodką paprykę oraz pieprz i sól wedle uznania. Tak doprawioną cebulkę dusić pod przykryciem jeszcze z 8 minut. Następnie dodać do niej pokrojone wcześniej jabłka oraz przygotowane kotlety. Całość dusić pod przykryciem kolejne 12 minut. Po upływie tego czasu należy wyłowić z sosu kotlety oraz plasterki jabłek. Sos przelać do głębszego naczynia i dokładnie wymieszać z zagęstnikiem. Doprawić majerankiem oraz octem jabłkowym. Po wymieszaniu do sosu ponownie wrzucić kotlety oraz jabłka i doprowadzić do wrzenia.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 31.10.2011 20:17
pycha
krystyna24 14.10.2011 23:31
na pewno pyszny
bursztynek 10.09.2011 23:18
mniam, musi być smakowite
Kate131 29.07.2011 07:53
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak