Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z cukinii i porów

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinie małe 3 szt
por 2 szt
dymka ze szczypiorkiem 2 szt
ziemniaki 5 szt
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
bulion warzywny 1 l
mięta wg uznania
śmietana 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z cukinii i porów

1. Miętę umyć, osuszyć, kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Pory i dymki oczyścić, pokroić w talarki. Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i masło, włożyć pory oraz dymkę, smażyć 5 min. Dorzucić cukinie i ziemniaki, smażyć kolejne 5 min.
2. Warzywa przełozyć do garnka, zalać bulionem, dodać posiekaną miętę, doprawić solą i pieprzem. Gotować 30 min. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością zupy, dodać do garnka, gotować 3 min. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
3. Zupę rozlać do miseczek, udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 27.12.2013 15:05
lubie takie zupki
Motorek 18.08.2012 09:21
extra
Małgorzata113 20.07.2011 09:01
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak