Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
Nadzienie:

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
woda
szczypta soli

na nadzienie:
30 dag twarogu
3/4 kg ziemniaków
2 cebule
1 łyżka oleju
10 dag słoniny
sól
pieprz

Ziemiaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Przeciskamy przez maszynkiem wraz z twarogiem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Podsmażamy i mieszamy z farszem z ziemniaków i twarogu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto stopniowo dolewając wodę. Ciasto
rozwałkowywujemy i wycinamy szklanką kółka. Na każdy nakładamy farszu i zwijamy tak jak na pierogi. Gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli
do momentu kiedy wypłyną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.09.2013 22:52
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak