makowczyk pod pierzynką

makowczyk pod pierzynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    4 szt
  • aromat migdałowy

  • skórka pomarańczowa smażona

    5 dkg
  • tłuszcz do formy

  • masa

  • mak

    30 dkg
  • białka

    2 szt
  • powidła śliwkowe

    1 łyżka
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    2 łyżki
  • rodzynki

    5 dkg
  • wierzch

  • białka

    4 szt
  • cukier puder

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak sparzamy i odsączamy na sicie i mielimy w maszynce trzy razy.Z dwóch białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z makiem i mieszamy z pozostałymi składnikami.Margarynę ucieramy z cukrem ,żółtkami,dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia dodajemy aromat i skórkę pomarańczową.Z białek ubijamy sztywną pianę i ostrożnie łączymy z ciastem.Do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy ciasto na nim rozkładamy masę makową i wstawiamy do piekarnika na 30 min na 180 stopni.Z czterech białek,cukru pudru i soku z połowy cytryny ubijamy bardzo sztywną pianę.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i na gorące wykładamy pianę i posypujemy orzechami oraz sparzonymi rodzynkami i ponownie pieczemy 15 min.Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do wysuszenia piany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

12.05.2012 15:21
smaczne ciasto

anemon

23.07.2011 08:36
Fajna nazwa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat