Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w łódeczkach z cykorii

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka parmeńska 10 plasterków
cykoria 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
pomidorki koktajlowe do dekoracji
miód 1 łyżeczka
imbir do smaku
oliwa wg uznania
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w łódeczkach z cykorii

1. Cykorię przekroić na pół, usunąć gorzki głąb, rozdzielić na liście, umyć, osuszyć. Dymkę oczyścić, opłukać. Szczypior pociąć w kawałki tej samej długosci co liście cykorii. 2 cebulki pokroić w piórka. Pomidorki umyć, osuszyć.
2. Po 3 kawałki szczypioru zawinąć w plasterek szynki, ułożyć na liściu cykorii. Przygotowane roladki poukładać na półmisku, posypac piórkami dymki.
3. W soku zcytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać miód, 1/3 łyżeczki imbiru oraz szczyptę pieprzu. Wlać 2 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sosem polać cykorię z szynką, udekorować pomidorkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 19.02.2014 08:58
fajny przepis
Angelika10 02.04.2013 01:48
pycha szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak