Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona z glazurą pomarańczową

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka surowa ze skórką 2 kg
cebula 2 szt
ziele angielskie 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
wino czerwone wytrawne 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
dżem pomarańczowy 3 łyżki
sok pomarańczowy 1 szkl
olej do smażenia
Goździki całe Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z glazurą pomarańczową

1. Mięso opłukać. Cebule obrać, pokroić w talarki. Do wina dodać ziele angielskie, liście laurowe, goździki, po łyżeczce soli i pieprzu. Szynkę włożyć do garnka, dodać cebule, zalać winem. Odstawić do lodówki na 2 dni, w tym czasie kilkakrotnie odwracać.
2. Szynkę wyjąć z lodówki 40 min przed pieczeniem. Osączyć z marynaty. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Piec 2 godz w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni polewając marynata, a potem wytwarzającym się sosem.
3. Szynkę wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem, podlać sokiem pomarańczowym, piec kolejne 15 min. Podawać na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessa 09.01.2013 14:56
ciekawy przepis
Dorota37 21.12.2012 21:40
fajny pomysł
Dorian 04.06.2012 01:06
super
sara1 27.03.2012 16:46
smaczna może być podana na wielkanocny stół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak