Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapama w garnku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 0,5 sztuki
mięso mielone 250 gram
cielęcina 250 gram
wieprzowina 250 gram
ryż 100 gram
kapusta kiszona 1 kg
masło roślinne 150 gram
wino czerwone wytrawne 200 gram
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
mąka 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kapama w garnku

Mięso mielone podsmażamy lekko z ryżem na dnie garnka. Mięso kroimy na małe kawałki, a kapustę siekamy drobno. Do garnka nalewamy trochę tłuszczu. Formujemy warstwę kapusty, a na niej kładziemy część cielęciny. Posypujemy papryką i pieprzem. Nakładamy kolejną warstwę kapusty i kładziemy część wieprzowiny. Posypujemy papryką i pieprzem. Po raz kolejny kładziemy kapustę, na nią część mięsa mielonego, posypujemy papryką i pieprzem. Powtarzamy operację do momentu jak nam się składniki skończą. Na wierzchu kładziemy kapustę. Posypujemy papryką, dolewamy resztki tłuszczu oraz wino czerwone. Nakładamy na garnek przykrywkę i ją pieczętujemy ciastem (czyli zaklejamy brzegi tak aby naczynie było szczelne). Stawiamy garnek na najsłabszym możliwym ogniu i dusimy przez 10 godzin.SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak