Biała pavlova

Biała pavlova

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6
  • miałki cukier

    300g
  • 500 ml śmietany

  • owoce sezonowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

6 białek ubijamy na sztywno - pod koniec dodajemy po łyżce 300g miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite.
Formujemy w mały okrąg na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 180st.
Wstawiamy do pieca w 180st i po 5 min przykręcamy tempetarurę na 150st. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru. Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą.

Beza ma byc z wierzchu wysuszona a w srodku ciagnaca. Moze lekko popękać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

patusia

17.09.2011 02:09
Mi nigdy nie wychodzi, ale twoja jest bardzo apetyczna :)

bami

14.05.2011 12:11
Wygląda przegenialnie! :)

bogumiła3

17.09.2010 20:53
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat