Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 170 gram
mąka 300 gram
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 2 łyzki
żółtko jajek 2 sztuki
truskawki 400 gram
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek truskawkowy

Zagniatamy kruche ciasto.Owijamy folia i na godzinke odkładamy do lodówki.Forme do tarty lub tortowcicę smrujemy margaryna i obsypujemy tartą bułką.3/4 ciasta rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy na formę. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy na około 10 minut do nagrzanego piekarnika. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki.Wysypujemy na podpieczone ciasto i wykładamy na nie resztę surowego,pokruszonego w rękach ciasta.Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 25 minut,aż ciasto się zarumieni.

Na upieczone ciasto,jeszcze ciepłe wysypujemy kilka drobno pokrojonych truskawek i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danka 07.09.2013 07:46
wspomnienie lata - ciekawy przepis
Margo1 02.07.2013 17:56
ale fajny ten placek
Malgorzata549 06.05.2013 08:22
śliczny :) i zapewne bardzo dobry
czekoladka_m 15.01.2012 17:56
Już tęsknię za truskawkami...
cukiereczek 10.08.2011 08:42
już czuję jego niezwykły smak
Pacia 08.08.2011 15:46
wygląda ładnie-kolorowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak