Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serca cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3
cukier 125 g
cukier wanilionowy 1
olejek cytrynowy 3 krople
proszek do pieczenia na czubku noża
zmielone migdały 200-250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Serca cytrynowe

Na masę .;:
Żółtka ,cukry wymieszac oraz ucierac mikserem aż powstanie jednolita masa.Do masy dodac olejek cytrynowy ,proszek do pieczenia i tyle zmielonych migdałów ,aby po wymieszaniu wszystkich składników powstała gęsta papka,a następnie dosypac po trochu resztę migdałów ,aż masa prawie przestanie się kleic.Na stolnicy posypanej zmielonymi migdałami masę rozwałkowac na grubośc około pół cm.Wykrawac foremkami serca .Ułożyc na posmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 - 200 * C przez około 10 minut. Polac ciastka lukrem:
100 g cukru pudru przesiac ,dokładnie wymieszac z 1 łyżką soku z cytryny tak ,by powstała gęsta ,płynna masa .Ciasteczka polukrowac bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.06.2013 07:38
ale smaczne
Grażyna13 01.12.2012 21:32
Super przepis :)
zdzislawa2 22.02.2012 09:07
fajne
ben-ka 30.07.2011 09:46
słodko,słodko a do tego migdały - super!
smakoszek 29.07.2011 07:12
lubię łakocie
bogumiła3 17.09.2010 20:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak