Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jagodowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagody 1/2 kubeczka
wanilia 1 laska
cukier 80 g
mleko 2% 250 ml
śmietana 30% 250 ml
żółtko jajek 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jagodowe

Jagody myjemy i posypujemy łyżką cukru. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę i dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii.Podgrzewamy do momentu wrzenia i odstawiamy na 15 minut. W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem tak długo aż osiągniemy jasnożółty krem. Z garnka z mlekiem wyjmujemy wanilię i przelewamy zawartość do żółtek, ciągle mieszając. Powstałą masę przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy intensywnie mieszając aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Jagody rozdrabniamy blenderem i mieszamy silikonową łopatką z pozostałą masą. Zamykamy pojemnik i wstawiamy do zamrażalnika. Trzykrotnie po godzinie czasu wyjmowałam lody i intensywnie mieszałam, aby nie powstały kryształki lodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolek1 08.06.2012 21:03
w dzieciństwie-mój ulubiony smak lodów :)
Jolanta40 23.07.2011 08:41
dziękuję :)
ewasylwia 19.07.2011 11:01
super lody
Nina7 19.07.2011 10:43
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak