Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki z ciasta filo z zielonym nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mrożone ciasto filo 45 dag
szpiank 1 kg
ser feta 30 dag
sklarowane masło 20 dag
koper posiekany 4 łyżki
posiekana dymka 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
parmezan 3 starty

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki z ciasta filo z zielonym nadzieniem

Szpinak posiekaj, duś kilka minut na 2 łyżkach masła. Wymieszaj z zieleniną, pokruszoną fetą i parmezanem, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Arkusz ciasta filo pokrój na oprószonej mąką stolnicy na paski szerokości 6 cm (trzymaj je złożone razem i przykryte wilgotną ściereczką, bo obsychają). Smaruj paski ciepłym masłem, sklejaj po 2, smaruj wierzch. Na końcu każdego połóż kulkę nadzienia i zwijaj trójkątne pierożki tak, by farsz miał trochę luzu, bo ciasto w czasie pieczenia się skurczy. Układaj pierożki na blasze wyścielonej natłuszczonej pergaminem, posmaruj wierzch masłem. Piecz w 180 stopniach, aż będą jasnozłote i chrupiące (ok. 25 min.).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.04.2012 13:22
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak