Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec wiewiórki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna palma-ciasto 250 gramów
mąka przenna-ciasto 3 szklanki
mąka ziemniaczana-ciasto 3 łyżki
proszek do pieczenia (ciasto) 2 łyżeczki
masa makowa gotowa np.Bakoland 1 sztuka
skórka pomaranczowa-masa 5 dekagramów
polewa z białej czekolady duża 1 sztuka
skórka pomaranczowa-masa 5 dekagramów
Dodatki: 10 dekagramów
płatki migdałowe 10 dekagramów
masa 100 gramów
rodzynki 100 gramów
jajko 6 (ciasto)
cukier puder 26 dekagramów

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec wiewiórki

Przygotowania

1. CIASTO Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Do tego dodać margarynę i razem dokładnie utrzeć.Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wymieszać łyżką.Dodawać po pół szklanki mąki pszennej i dalej mieszać łyżką.Do wyczerpania mąki.Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać.

2. MASA Do gotowej masy dołożyć rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać.

3. SKŁADANIE CIASTA Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać połowę ciasta.Na nie wyłożyć masę makową i rozłożyć resztę ciasta.Piec w 175 stopniach przez 45 minut.

4. DEKOROWANIE Ostudzone ciasto polać polewą.Posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

5. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 02.04.2012 08:13
znakomity
jolanta19 30.01.2012 19:52
pycha
pacpaw 19.07.2011 20:33
świetne to za mało powiedziane
aguus 18.07.2011 21:03
Uwielbiam ciasta z makiem!
Dorota59 18.07.2011 18:10
prześliczny i napewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak