Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto nugatowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sucharków 10
mielonych migdalow 150 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
margaryny 175 g
cukru 150 g
cukier waniliowy 1
szczypta soli
Masy nugatowej 300 g
jajek 5
cukru pudru 3 łyżki
margaryna 25 (kokosowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto nugatowe

Sucharki rozdrobnić. Wymieszać z mielonymi migdałami lub proszkiem do pieczenia. 150g margaryny utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na pienistą masę. 150 g masy nugatowej pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka, zalać gorącą wodą. Po kilku minutach wodę ostrożnie odlać. Nugat nadaje się już do dodania do masy z tłuszczu i cukru. Dokładnie wszystko wymieszać i dodać jajka. Następnie dosypać masę z migdałów i sucharków i wszystko wymieszać. Formę o średnicy ok 24 cm. dokładnie nasmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Piec ok. 50 min.
Z reszty margaryny, masy nugatowej i margaryny kokosowej, rozgrzanych na parze zrobić polewę. Posmarować nią ciasto. Z cukru pudru i niewielkiej ilości wody zrobić polewę nadającą się do wyciskania w szprycy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak