Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Akacjonata - sok z kwiatów akacji

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiat akacji 50 kiści
cukier drobny 1 kg
woda 200-300 ml
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Akacjonata - sok z kwiatów akacji

Kwiat akacji oddzielamy od ogonków i wrzucając do słoja stopniowo zasypujemy cukrem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na ok 1 tydzień. Następnie zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, gdy cukier opadnie na dno, a kwiaty zbiorą się na górze, możemy przecedzić zawartość słoja przez sitko, starannie odciskając kwiaty. Pozostały cukier, razem z sokiem , można podgrzać do momentu rozpuszczenia całego cukru. Ostatnim etapem jest dodanie kwasku, najpierw dodajemy połowę a następnie dodajemy stopniowo, ciągle mieszając i próbując, by uzyskać taką kwasowość jaka nam przypadnie do gustu.
Sok podajemy rozcieńczony wodą zazwyczaj jest to porcja 2 łyżek stołowych soku na szklankę wody.

*Wyśmienity przy racuchach, polewamy je śmietaną lub jogurtem, a następnie strużką soku. Pychotka:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 23.09.2011 22:59
Takiego soczku jeszcze nie miałam okazji spróbować ale przepis bardzo mnie zaciekawił i z pewnością go wypróbuję - ale niestety dopiero za rok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak