Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
mięso wieprzowe 2 kg
koncentrat pomidorowy 1 szt
pomidory w puszce 1 szt
lubczyk 1 gałązka
cebula 2-3 szt
czosnek 4-5 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 2-3 litry
boczek 7-8 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

FARSZ:
Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zeszkloną posiekaną drobno cebulą (ok 1 1/2).
GOŁĄBKI:
Z dużej kapusty po usunięciu wierzchnich liści usuwamy głąb i następnie sparzamy liście we wrzątku. Gdy lekko zmiękną zdejmujemy je delikatnie z kapusty i zawijamy w nie przygotowany farsz. Gdy zostaną już same małe listki kapusty, siekamy je na małe kawałki i dodajemy do sosu.
SOS:
Zagotować 2 litry wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz lubczyk. Doprawić solą i pieprzem, po zagotowaniu dodajemy koncentrat i pomidory. Zagotować.

Na dnie dużego garnka rozkładamy plastry boczku, przelewamy je odrobiną sosu, układamy gołąbki, polewamy sosem i powtarzamy czynności, aż wszystko trafi do garnka warstwami. Gotujemy ok 1 1/2 h. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 12.11.2012 14:32
oj, już wiem co będzie jutro na obiad :))
Ela15 11.09.2012 11:29
pyszne
Marta1986 29.04.2012 13:44
smakowite
Justyna87 05.04.2012 20:58
uwielbiam
Justyna87 05.04.2012 20:58
uwielbiam
iknbozka 27.11.2011 19:18
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak