Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miękkie domowe lody śmietankowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3
cukier kryształ 15 dag
śmietana kremowa 30% 500 ml
rum 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: miękkie domowe lody śmietankowe

Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie dodać żółtka i ubijać \"do białości\". Dodać rum i wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z pianą jajeczną, mieszając delikatnie łyżką.
Do tak przygotowanej masy można dodać wg uznania: zmielone orzechy, całe orzechy, owoce, wiórki kokosowe, rodzynki etc.
Masę przelać do pojemników i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
Dzięki zawartości alkoholu lody nie zamrożą się na kamień, dlatego jest to bardzo ważny składnik. Rum można zastąpić dowolnym alkoholem: whiskey, tequilą, wódką, likierem etc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 08.04.2013 15:10
własnej produkcji najlepsze
mirosława4 22.01.2013 15:09
super przepis a lody na pewno są wyśmienite :)
Anio?eczek 28.08.2012 16:19
fajny przepis!
Andysz 23.04.2012 23:11
ekstra smaczne;))
SylwiaMagdaSabin 16.12.2011 09:20
extra
aacaac 09.09.2011 10:56
fajne
Justyna Jussstiii 05.08.2011 18:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak