Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
wędzony boczek 30 dkg
kiełbasa śląska 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól do smaku
majeranek 1 łyżka
wieprzowina 30 (łopatka)
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
grzyby suszone pół szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 szuki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Podaję przepis na pyszny domowy bigosik. Podstawą jest dobrze ukiszona kapusta, którą kroję i razem z sokiem duszę w dużym garnku. Do tego należy dodać podsmażony boczek, wieprzowinę i kiełbaskę, wszystko pokrojone w kostkę. Następnie przygotowuje grzyby (najlepsze własnoręcznie zbierane i suszone). Należy je namoczyć i drobno posiekać, następnie dodać do gotującej się kapusty i mięsa. Można dodać wodę z wywaru grzybowego. Na koniec dodaje wymienione powyżej przyprawy i po około godzinie duszenia koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Bigos jest pyszny z chlebem albo ziemniakami. Najlepiej smakuje po kilkakrotnym odgrzaniu.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak