Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek zabielany z jajkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 2 sztuki
włoszczyzna 1 pęczek
zakwas na żur 1/2 litra
boczek wędzony 20 dkg
cebula 1 sztuka
jaja 4 sztuk
śmietana 1 szklanka
sól do smaku
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek zabielany z jajkiem

Kiełbasę zalać wodą, gotować przez kwadrans. Kiedy się ugotuje, wyjąć ją, a do wywaru włożyć włoszczyznę i cebulę i liście laurowe. Kiedy będzie miękka wyjąć ją, ponownie włożyć kiełbasę (można ją pozbawić skóry), zalać zakwasem, dodać pokrojony w kosteczkę boczek. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną. Jaja ugotować na twardo, przekroić na połówki, zalać żurkiem z kiełbaską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 02.11.2011 10:46
smaczne
rutynka 16.10.2011 16:09
Wysmienity!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak