Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z polewą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 45 dag
cukru pudru 30 dag
margaryny kostka
jajek 6
mleko 3/4 szkl.
kakao 3 łyżki
maku 3 łyżki
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
powideł śliwkowych słoiczek
wiórki kokosowe
margaryny-na polewę kostka
cukru na polewę 1 szkl.
wody i kakao na polewę po 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z polewą

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, podzielić na 3 części. Do jednej dodac kakao, do drugiej mak, dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć, dodając porcjami puder i żółtka. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Z białek ubić pianę, połączyć z masą. Masę podzielić na 3 części, jedna wymieszać z mąką z kakao, drugą z mąką z makiem, trzecią z mąką. Formę natłuścić, posypać mąką. Wyłożyć kolejno masy, przemieszać je widelcem. Na wierzchu ułożyć powidła. Piec ok. godzinę w temp. 180C. Przygotować polewę: składniki połączyć, wymieszać, zagotować, polać ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak