Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki cynamonowe
cynamon mielony 3.0 łyżeczki
cukier drobny 0.5 szklanki
masło, roztopione 2.0 łyżki
Z drożdży zrobić rozczyn. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon i sól oraz wyrośnięty rozczyn. Masło rozpuszczone i przestudzone wymieszać z mlekiem, wodą, jajkiem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości /ok.1 godz./.
Przygotować nadzienie: masło roztopić, a cukier wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić, rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku /jak roladę/, pokroić na 16 równych kawałków-bułeczek.
Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ok.45 min.
Piec 25 minut w temperaturze 170*C. Studzić na kratce kuchennej.