Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z zajączkiem i gołąbkiem

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gołąbki zielonawe 3
gołąbki fioletowo zielone 2
masło 1 łyżka
cebula 1
sól do smaku:
kremówka kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z zajączkiem i gołąbkiem

Grzybki oczyściłam, opłukałam, grubo pokroiłam - lubię czuć grzyba pod zębem i widzieć co jem :D Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam posiekaną cebulę a gdy się zeszkliła dodałam grzyby i na silnym ogniu smażyłam mieszając 2-3 min. aż zaczęły puszczać sok. Przykryłam patelnię, poddusiłam całość ok. 5 min. a następnie dodałam śmietanę i świeże listki tymianku. Sos bulgotał sobie jeszcze chwilę gęstniejąc a ja doprawiłam go solą i ziołowym pieprzem. Podałam do pieczonego mięsa i ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iiiiii 31.03.2012 08:09
pyszne
Anna133 24.02.2012 20:26
ta nazwam mnie skusiła :)
kasiaw 02.12.2011 17:25
super
banditka 17.10.2011 08:57
ciekawe danie
rjustysia 09.10.2011 20:23
Niesamowite grzyby Pani przyrządza :) nazwy są fantastyczne :)
MAR3STA 27.08.2011 18:13
szkoda, że nie jestem znawcą grzybów, a na twój sos chętnie bym się skusiła;)
Misia90 24.08.2011 22:37
super
Marysia 24.08.2011 22:22
extra
Karolina69 24.08.2011 22:18
fajne
Jolanta_P-S 18.07.2011 07:06
Jakoś nie mam odwagi zbierać innych grzybów, chociaż gołąbki rosną ale bariera psychiczna jest. A sosik wyszedł super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak