Paluszki ptysiowe

Paluszki ptysiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1/2 szklanka
  • cukier puder

  • szczypta soli

  • mąka

    8 dkg
  • masło

    4 dkg
  • jajka

    2
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z masłem, cukrem i solą. Wsypać mąkę i gotować mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące. Następnie przestudzić. Miksując dodać jajka i proszek. Gdy uzyska się odpowiednią konsystencję masy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć 30 długich paluszków. Piec 5 min. w temp. 220 stopni, a następnie zmniejszyć do 180 i piec 15-20 min. aż paluszki będą złote i chrupkie. Do smaku można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat