Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z parówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 5 g
cukier 3 łyżki
sól szczypta
margaryna Kasia 50 g
parowki drobiowe 7 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z parówkami

Margarynę rozpuszczamy, ostudzamy i wlewamy do miski. 125ml zimnego mleka dolewamy do margaryny, a pozostałe 125ml podgrzewamy(lekko ciepłe) i również dolewamy, dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem i solą i mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę (zostawiamy trochę by potem móc dosypać gdy ciasto wyrośnie), mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut. Po wyrośnięciu (i dodaniu mąki) wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Rozwałkowujemy i kroimy w mniejsze kawałki (np. romby o średnicy 7-8cm). Parówki kroimy na kawałki (tak, by nie chowały się w cieście ale tez żeby nie wystawały za bardzo) i owijamy ciastem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym margaryną. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Ułożone na blasze bułeczki możemy posmarować mlekiem i posypać żółtym serem.
Podajemy z keczupem lub sosem Salsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 17.07.2011 18:24
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak