Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pachnące zapiekane ziemniaczki z cukinią i pomidorami

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 1
pomidory 3
bazylia świeża 2 garści
tymanek świeży 1 łyżeczka
oliwa 4 łyżki
cukier 2 szczypty
czosnek 2 ząbki
ser żółty 10 dkg
ziemniaki młode
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
suszone pomidory mielone łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
cebula 6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Pachnące zapiekane ziemniaczki z cukinią i pomidorami

Ziemniaczki oskrobałam i ugotowałam, odcedziłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w grube plasterki - były młode z soczystymi środkami i nie obierałam ich też ze skórki. Przestudzone ziemniaki i pokrojoną cukinię przełożyłam do miski. Oprószyłam czosnkiem granulowanym, papryką, pomidorami suszonymi, połową pieprzu i większością soli, wymieszałam delikatnie, skropiłam 3 łyżkami oliwy, wymieszałam potrząsając naczyniem, odstawiłam na pół godziny.

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w grubą kostkę. Cebulki pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, zeszkliłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam je mieszając 5 minut na silnym ogniu żeby nieco odparowały. Doprawiłam odrobiną cukru, solą i resztą pieprzu. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, porwane liście bazylii i tymianek.

W naczyniu do zapiekania ułożyłam plastry cukinii, kolorami naprzemiennie, dookoła a na środek wyłożyłam stertkę ziemniaków. Sosem pomidorowym polałam cukinię, ziemniaków właściwie nie. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piekłam ok. 30 min.. Potem posypałam jeszcze ziemniaki startym serem i piekłam 5 min. aż ten się rozpuścił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 14.03.2016 00:10
pyszne danie
Małgorzata92 25.11.2015 11:08
Takich jeszcze nie jadłam :)
ben-ka 05.09.2015 10:11
Też bym spróbowała.
Ada-Gaba 02.07.2015 19:22
świetny pomysł
SmacznaPyza 27.07.2013 21:40
muszę koniecznie powtórzyć to danie póki są małe, młode ziemniaki
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 13.05.2012 00:14
przepiekne
reniatka 29.04.2012 22:59
mniaam!!!
jozefinach 23.03.2012 10:27
Nie mogę doczekać się młodych, polskich ziemniaków.
Monika79 04.03.2012 21:49
super pomysl
sara1 29.02.2012 22:27
świetny pomysł, pięknie wygląda
cukiereczek 04.01.2012 16:32
wspaniała
Renata22 26.12.2011 20:06
super
SmacznaPyza 08.12.2011 20:46
było bardzo pyszne!
malcik111 07.12.2011 09:29
Musi być pyszne, pięknie wygląda:)
banditka 06.10.2011 09:47
aromatyczne
leonkot 18.09.2011 14:09
pyszności
Misia90 24.08.2011 22:38
super
Marysia 24.08.2011 22:23
extra
Karolina69 24.08.2011 22:19
fajne
Agnieszka_B 26.07.2011 10:27
Muszą wyśmienicie smakować, a pomieszany zapach czosnku, bazylii i tymianku pewnie unosi się w całym domu... Rewelacyjny przepis:)
Jolanta_P-S 23.07.2011 21:55
aż u mnie pachną;)
pawel6 17.07.2011 18:24
Zapowiadają się baaardzo smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak