Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka malinowa z agar - agar

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 400 g
woda 1/2 l
syrop malinowy 1/2 szklanki
sok z cytryny 4 łyżki
agar-agar 2,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka malinowa z agar - agar

Naszykowałam pojemnik świeżych malin, chyba 400 g, bo deser ma być malinowy. Do rondelka wlałam 1 / 2 litra wody, zagotowałam. Dodałam 1 / 2 szkl. syropu malinowego (takiego domowego), sok z dużej cytryny, 2,5 łyżeczki agaru, wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Płyn leciutko zgęstniał, tak jak bardzo rzadki kisiel. Odstawiłam go do przestudzenia. Do szklaneczek nałożyłam po porcji malin i zalałam letnim płynem do 3/4 wysokości. Odstawiłam do lodówki żeby zastygło. Gdy deser stężał nieco a stało się to szybko bo krzepnie stygnąc, dolałam na wierzch resztę płynu zakrywając całkowicie owoce. Zostawiłam w lodówce na całą noc. Podając przybrałam łyżeczką gęstego jogurtu, skórką cytrynową i listkami melisy.

Deser nie zastygł mi na sztywno - albo jednak za mało agaru albo nie wolno całości zagotować. Tego teraz się nie dowiem, dopiero przy następnej próbie. Mimo to jest bardzo smaczny. Ma konsystencję bardzo gęstego żelu, który bardzo przyjemnie się zjada.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.03.2012 21:07
Żelatyna spotykana w handlu jest wieprzowa, a wołową całkowicie wycofano z handlu już w latach 90-tych. Wieprzowa więc z pewnością nie pochodzi z rogów, gdyż trzoda chlewna takowych nie posiada... Z kopyt także nie, bo są zbudowane z keratyny, ale nie nadają się do przetwórstwa ze względów higienicznych... Żelatyna jest to częściowo uwodniony kolagen występujący w skórze i chrząstkach (najwięcej) oraz w kościach. Właśnie z tego powodu świetnie tężeje galaretka z nóżek wieprzowych... Poza nią używa się nie tylko agaru, ale i pektyn.
Aleksandra22
Aleksandra22 03.03.2012 17:20
Niektórzy chyba mają nudne życie.
SylwiaMagdaSabin 01.03.2012 09:49
DROGA PYZO!!! bardzo podobaja mi się Twoje przepisy itd, często je przeglądam i oceniam, jednak nie rozumię czemu ty jestem tak konfliktową osobą. z wieloma osobami masz tutaj konflikt o czym świadczą komentarze!!!! jeżeli nie podobają Ci się moje przepisy, zdjęcia POPROSTU NIE WCHODŻ NA MOJE KONTO, NIE OGLĄDAJ, NIE KOMENTUJ!!!nie potrafisz napisać pozytywnego komentarza tylko potrafisz negować. NIE PISZ MI KOMENTARZY TYPU OKROPNE ITD!!! ja jeśli oceniam to tyleko te przepisy ktore mi odpowiadaja a tobie nie pasuje zaden tylko negatywne komentarze piszesz. nie wiem co masz na celu tak się zachowując.
SmacznaPyza 04.10.2011 16:08
Henryko, żeby się mścić to trzeba mieć jakieś pojęcie o temacie i szukając błędów innych mieć się do czego przyczepić a tutaj porażka na całej linii :-)
Henryka2 03.10.2011 22:04
Widzę, że odwet Mateusza sięgnął i Ciebie, hi hi hi.
SmacznaPyza 03.10.2011 19:05
agar jest niewiele droższy od żelatyny a za to bardziej wydajny i wcale to nie jest to samo - agar jest produkowany z wodorostów a żelatyna w kopyt i rogów zwierząt więc wegetarianie jej nie tkną - jak chcesz się przyczepić to musisz się bardziej wysilić bo na razie robisz z siebie głupca
Mateusz20 02.10.2011 21:44
ładnie wygląda, widzę że bawisz się w molekuły, nie każdego stać na agar, czy inne rzeczy ( żelatyna to nic innego jak agar) dodaj coś jeszcze z lecytyna np piankę marchewką ) POZDRAWIAM !!
BernadettaP 11.09.2011 18:17
Uwielbiam owoce z galaretką :-)
Ewa104 06.09.2011 11:05
Cudne kolory i zdjęcia bardzo profesjonalne.
Misia90 24.08.2011 22:39
super
Marysia 24.08.2011 22:23
extra
Karolina69 24.08.2011 22:19
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak