Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • jajka

    1
  • śmietana

    2 łyżki
  • masło

    100 g
  • cukier

    1 szklanka
  • żółtko

    1
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • czereśnie

    1/2 kg
  • orzechy laskowe

    3/4 mielone
  • orzechy laskowe

    2 garści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na blat wysypałam mąkę i mielone orzechy, dodała sól,cukier, wkroiłam zimne masło i posiekałam aż całość wyglądała jak kruszonka. Dodałam jajko i śmietanę, zagniotłam szybko ciasto - jeśli będzie się bardzo kleić można podsypać jeszcze trochę mąki. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na godzinę.

Czereśnie opłukałam, osączyłam, wydrylowałam. Orzechy wrzuciłam na patelnię i podgrzewałam potrząsając nią co chwilę żeby się podprażyły. Pod wpływem temperatury skórka na orzeszkach ciemnieje i pęka. Gdy tak się stało a orzechy zaczęły intensywnie pachnieć przesypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórką zeszła. Wybrałam czyste orzeszki i grubo je posiekałam.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę - użyła tortownicy o śr. 30 cm.. Zrobiłam dość wysoki rant żeby móc potem wypełnić ciasto masą. Gęsto nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piekłam ok. 20 min. aż lekko się zrumieniło. Gdy ciasto się podpiekało ja zrobiłam masę. Jajko i żółtko utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony ser, sok cytryny, esencję i mąkę, dokładnie utarłam. Wyłożyłam masę na gorące ciasto. Na wierzchu ułożyłam czereśnie i posypałam orzechami. Piekłam ok. 30 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu oprószyłam leciutko cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

30.06.2017 10:42
smaczne ciasto

Grazyna0211

17.12.2016 11:04
świetna tarta

ben-ka

21.02.2016 09:26
Apetyczna tarta.

Małgorzata92

09.02.2016 11:29
Wygląda znakomicie :)

Anna133

21.11.2012 16:33
ciekawe połączenie ,a nie oblatywało sokiem ?

Anna169Hosz

02.09.2012 12:34
Zapowiada się bardzo smacznie.

goofy9

05.05.2012 21:32
świetny przepis, na pewno wypróbuję w sezonie czereśniowym

Agnieszka/picola

27.02.2012 22:36
pychotka

Sarenka

16.12.2011 18:54
Mam zaufanie do Twoich przepisów - cokolwiek zrobisz, wiem że zostało przygotowane idealnie. Już nie wspominając o tym, że pięknie i apetycznie wygląda! :)

Misia90

26.08.2011 10:37
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat