Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha \"Wisienka\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie ok kg
mąka 350g
proszek do pieczenia niecałe 2 łyżeczki
cukier puder 90g
cukier waniliowy opakowanie
margaryna kostka
sól szczypta
żółtko jajek 4
cukier do wiśni
mąka ziemniaczana ok 1,5-2 łyżki do wiśni

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha \"Wisienka\"

Owoce umyć, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić, by puściły sok.
Wymieszać suche składniki (oprócz mąki ziemniaczanej), dodać żółtka i margarynę. Zagnieść ciasto i podzielić na pól. Jedną połową wylepić natłuszczoną wcześniej blaszkę a drugą połowę ciasta schować do lodówki (w folii). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód ciasta podpiec na środkowym poziomie piekarnika ok 15min. W tym czasie wiśnie osączyć z soku i posypać mąką ziemniaczaną. Wyjąć ciasto. Wyłożyć na nie owoce i na wierzch zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) resztę ciasta. Piec jeszcze ok 40min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 31.07.2011 12:40
u nas ciasto wiśniowe szybko znika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak