Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki w śmietanie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczniaki 1,5 kg
masło 50 g
cebula 3 szt
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/5 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
olej roślinny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki w śmietanie

Boczniaki umyć i pokroić w paski. Obsmażyć na maśle. Na odrobinie masła z dodatkiem oleju zeszklić piórka cebuli. Połączyć grzyby z cebulą i podlać wodą( około 1,5 szklanki). Dodać ziele angielskie, liścia laurowego, odrobinę gałki, sól i dusić na małym ogniu około 25 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, zabielić śmietanką rozmieszaną z mąką, doprawić pieprzem, zagotować i delektować się smakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 24.01.2014 05:31
smakowitości
Anna169Hosz 17.06.2013 05:14
Boczniaki są bardzo smaczne - polecam.
barbara11561 16.06.2013 07:23
nie jadłam boczniaków
Dorian 14.06.2013 08:13
smaczne grzybki
ben-ka 13.06.2013 08:30
lubię boczniaki i to danie by mi smakowało.
ewelinapac 01.03.2013 21:54
musza być wysmienite
Ela15 05.02.2013 13:13
ekstra
MAR3STA 18.06.2012 09:40
pyszności
monika141 15.12.2011 17:55
pychota
pacpaw 05.09.2011 20:03
jak moje boczniki wyrosną to na pewno zrobię ten przepis :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak