Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan duszony z cebulką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
cebula 2 szt
ziemniaki 3 szt
marchewka 2 szt
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
oliwa do smażenia
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan duszony z cebulką

1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie.
2. Bakłażana myjemy i osuszamy. Wkładamy do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Następnie pieczemy ok 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni. Lekko studzimy, przekrawamy i wydrążamy miąższ.
3. Cebule obieramy i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szkimy cebulę.
4. Dodajemy miąższ bakłażana i ziemniaki. Doprawiamy kurkumą, papryką i solą. Chwilę smażymy, mieszając. Następnie dusimy do miękkości. Podajemy z marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 31.07.2013 11:49
lubię potrawy z bakłażanem
Krystyna32 17.07.2011 09:42
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak