Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony ok.0,5kg
pieczarki ok.0,5kg
czosnek 1-2ząbki
śmietana 1szt.
sól do smaku
ser pleśniowy typu gorgonzola 0,30dag.
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

1.Podgotowane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na złoty kolor z dodatkiem przyprawy do pizzy i soli do smaku.
2.Podsmażone ziemniaki wyłożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.
3.Usmażyć pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu.Odlać z nich sok.
4.Sok z pieczarek wystudzony wymieszać ze śmietaną i ząbkiem czosnku,wylać sos na ziemniaki.
5.Wędzony boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano,wyłożyć na ziemniaki.
6.Usmażone pieczarki wyłożyć na boczek.
Piec ok 30-40min
7.Następnie wyłożyć pokrojony w plastry ser pleśniowy-może być żółty bądź topiony tostowy
8.Zapiec jeszcze ok.5min.aż ser się roztopi.
SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak