Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka Czosnkowo-Paprykowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 10sztuk
papryka czerwona 1sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka Czosnkowo-Paprykowe

10 skrzydełek z kurczaka (ok.1kg)
4 łyzki ocet balsamiczny
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
30g czosnek płatki suszone
1 duża biała cebula
1 opakowanie \' przyprawa do kurczaka-złocista)
2 łyzki papryka słodka czerwona w proszku
4 łyżki sos sojowy-ciemny
olej do posmarowania naczynia
sól,pieprz (wg.uznania)
folia aluminiowa do przykrycia

Skrzydełka myjemy-obcinamy lotki.Wkładamy do miski , polewamy octem balsamicznym-mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h. Papryki myjemy,kroimy w grube kawałki,cebulę obieramy i kroimy w plastry. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka,wcieramy w nie przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,solimy i pieprzymy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego układamy jedno przy drugim.Na nie kładziemy kolejno cebulę,na cebulę paprykę,na paprykę rozsypujemy czosnek (płatki) Wszystko jeszcze polewamy sosem sojowym,przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy jedną godzinę.W trakcie pieczenia przekręcamy jeden raz nasze mięso. Po upływie jednej godziny odkrywamy folię i podpiekamy termoobiegiem 10 minut i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi ja podałam z pomidorkami i sałatą :)

SMACZNEGO . . . . .

Pyszne skrzydełka o aromacie i smaku czosnku.Polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 15:37
Rarytas dla mięsożerców.
ZEWA 11.10.2011 00:13
pyszności Ewciu
pacpaw 16.07.2011 17:19
takie apetyczne to danie, że przed pieczeniem już bym się delektował :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak