Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka z morelowym oczkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki wieprzowej 2 kg
suszone morele 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z morelowym oczkiem

2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
szczypta soli
2 łyżki maggi w płynie
1 łyżka konfitury morelowej
5 łyżek oleju z pestek winogron
4 cebule
Przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy ,maggi , konfitury morelowej i przypraw ( papryki , pieprzu , soli i majeranku ). Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
W garnku o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim wyjęte z marynaty mięso - tak by było obrumienione ze wszystkich stron .Dodać pokrojone cebule . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , schab , łopatkę , żeberka .
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 07.03.2012 14:55
chyba się skuszę i zrobię taką na święta
aniapetr 18.10.2011 22:40
wygląda naprawdę smakowicie, muszę wypróbować
anemon 18.07.2011 07:27
Bardzo apetycznie wygląda ta szynka, a zdjęcia zachęcają do zrobienia jej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak