Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z kapustą i grzybami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
grzyby suszone 100 g
cebula 2 szt
Na ciasto:
mąka 1 kg
drożdże świeże 100 g
jajko 1 szt
cukier 2 łyżek
woda 1/2 l
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z kapustą i grzybami

Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości.Gdy przestygnie odciskamy z wody i kroimy. Namoczone i ugotowane grzyby siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Wszystko mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy, oprószamy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie znów chwilkę wyrabiamy. Ciasto rozwałkujemy nie za grubo, na placek rozsmarowujemy farsz i zwijamy w rulonik. Pod skosem kroimy na kawałki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 07.02.2011 17:52
i do tego barszczyk
Ewa104 07.02.2011 14:36
Pyszności!
buksiak12 04.09.2010 13:30
super
buksiak12 04.09.2010 13:30
super
Dorota71 04.09.2010 09:16
to musi być pyszne
Dorota71 04.09.2010 09:16
to musi być pyszne
Emilia22 04.09.2010 08:30
ślicznie wygląda
Emilia22 04.09.2010 08:30
ciekawy przepis
kasiurek 03.09.2010 19:07
muszą być pyszniutkie
eli_555 14.07.2010 23:37
Pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak