Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Wenus

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 szklanka
maka ziemniaczan 1/2 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
jaja 5-6
cukier 6 łyżki
galaretka cytrynowa 2 opakowania
śmietana kremówka 1/2 litr
wiórki kokosowe 150 gramów
margaryna 1/2
twaróg 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Wenus

1. Biszkopt pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.
2. Kostkę twarogu zmiksować z 3 łyżkami cukru. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Połowę ostudzonej galaretki dodać do zmiksowanego twarogu. Ubić 1/2 litra kremówki i dodać drugą połowę galaretki. Połączyć ubitą śmietanę z twarogiem i poczekać aż zastygnie. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masą. Na górną część biszkoptu wyłożyć dżem np. brzoskwiniowy.
3. 150 dkg wiórków kokosowych podsmażyć z 1/2 kostki margaryny i 3 łyżkami cukru. Podsmażyć na złoty kolor i polać ciasto.
Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 15.04.2012 19:42
super
joanna77 21.11.2011 16:00
cudne
Robert10 19.11.2011 19:36
mniam
Robert10 19.11.2011 19:36
mniam
Adam12 17.09.2011 14:27
smaczne
maciek7 19.07.2011 21:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak