Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem budyniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
cukier 15 dag
skórka z cytryny do smaku
żółtko jajek 1 szt
budyń waniliowy 1 op
mleko 200 ml
śmietana kwaśna 150 ml
agrest 50 dag
galaretka cytrynowa 1 op
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem budyniowym

1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać skórkę cytrynową, zimne masło, połowę cukru i żółtko. Rękoma szybko zagnieść ciasto. Schładzać je przez 30 min.
2. Foremki do babeczek posmarować tłuszczem, wylepić ciastem. Piec 15 min w temp 175 stopni.
3. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka.Pozostałe mleko zagotować z reszta cukru. Wlać rozrobiony budyń i mieszając gotować, aż zgęstnieje. Wystudzić, a nastepnie wymieszać ze śmietaną.
4. Babeczki napełnić kremem budyniowym. Obłożyć agrestem. Posmarować tęzejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 01.04.2013 21:06
smakowicie i ciekawie
Renata22 18.12.2012 21:49
ciekawy przepis;)
szyba 16.07.2011 09:20
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak