Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski kładzione z sosem pokrzywowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 szt.
sól szczypta
mleko
śmietana słodka 150 ml
ser lazur 15 dag
czosnek 4 ząbki
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
pokrzywa 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: kluski kładzione z sosem pokrzywowym

Ciasto: Mąkę, jajka, szczyptę soli razem wymieszaj, dodając tyle mleka, żeby powstało gęste ciasto.
Zagotuj wodę z solą. Łyżką nabieraj podłużne porcje ciasta i wkładaj je do wrzątku.
Gdy kluski wypłyną, gotuj 3-5 min.
Sos: Listki pokrzywy sparz wrzątkiem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekane ząbki czosnku i pokrojoną pokrzywę. Zmniejsz ogień, duś pod przykryciem 2-3 min. Zdejmij pokrywkę, odparuj wodę, dodaj pokruszony lazur, wlej śmietankę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Polej sosem kluski.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak